Informatie

Het intakegesprek

Rond de 32e week van de zwangerschap kom ik bij jullie langs voor het intakegesprek. In het gesprek leren we elkaar wat beter kennen, leg ik uit wat jullie van de kraamzorg mogen verwachten en kunnen jullie je wensen en behoeften omtrent de kraamweek met mij bespreken. Hiernaast doe ik de indicatie voor de te leveren aantal uren kraamzorg waar je via de zorgverzekering recht op hebt. Ik geef zorg op maat wat wil zeggen de zorg wat echt nodig is en niet automatisch het maximaal aantal verzekerde uren.

Als wij al eerder een kennismakingsgesprek hebben gehad dan vind onze intakegesprek telefonisch plaats. Het intakegesprek zal ongeveer 1 uur duren en wordt tevens vergoed door jullie zorgverzekeraar.

Mocht ik door omstandigheden niet de zorg zelf kunnen verzorgen, dan zal een gediplomeerde kraamverzorgende de zorg van mij overnemen. Dit doe ik na overleg met jullie en ik regel dit verder met mijn collega die mij dan zal vervangen.

 

Bevalling

En dan is het spannende moment aangebroken: je gaat bevallen! In overleg met je eigen verloskundige of gynaecoloog hebben jullie een keuze gemaakt voor een thuis- of ziekenhuisbevalling. Het is voor mij van belang om goed op de hoogte te worden gehouden over de aanloop naar de bevalling toe. Het kan namelijk zo zijn dat ik al elders aan het kramen ben. Dit is dan ook de reden waarom ik een aantal contactmomenten met jullie afspreek.

Bij een ziekenhuisbevalling:

  • 1e contactmoment: wanneer jullie naar het ziekenhuis vertrekken. Ik ben in principe niet aanwezig voor assistentie in het ziekenhuis. De ziekenhuizen hebben met de zorgverzekeraars afspraken hierover.

  • 2e contactmoment: wanneer jullie baby is geboren.

  • 3e contactmoment: wanneer jullie het ziekenhuis mogen verlaten. Mocht het zo zijn dat je 's avonds laat of zelfs 's nacht naar huis gaat dan vind er telefonisch overleg plaats. Het is namelijk niet altijd noodzakelijk om dan direct langs te komen om zorg te geven. In dit geval volstaat een goede uitleg van mij en een goede nachtrust voor jullie.

Bij een thuisbevalling:

  • 1e contactmoment: als de weeën beginnen of de vliezen breken.

  • 2e contactmoment: als er contact is geweest met de verloskundige en jullie weten hoeveel cm ontsluiting er is. De verloskundige zal mij dan oproepen voor de partus assistentie.

Na de bevalling blijf ik nog circa twee uur om moeder en kind te observeren en om de eerste zorg te verlenen. 

 

Kraamweek

In de kraamweek ga je in je eigen tempo herstellen van de bevalling. Naast de gezelligheid zijn er wel de noodzakelijke taken die uitgevoerd moeten worden.

Deze taken zijn bijvoorbeeld:

  • Controles bij kraamvrouw en baby

  • Begeleiding bij de borstvoeding en/of flesvoeding

  • Voorlichting en instructies

  • Observeren, signaleren en rapporteren (Zorgdossier)

  • Waarborgen hygiëne

  • Basis lichte huishoudelijke taken (hygiene gebonden)

  • Maaltijden voorbereiden (waar gewenst)

 

Borst- en kunstvoeding

De voeding voor jullie baby is natuurlijk van groot belang. Misschien heb je al een idee over welke voeding jullie willen geven. Borstvoeding is de beste start voor jou en je baby. Zo verloopt jouw herstel beter en krijgt de baby precies de juiste samenstelling van voeding. 

De borstvoeding gaat alleen niet altijd vanzelf. Dit is ook logisch, immers jij en je baby moeten elkaar nog leren kennen. Ik zal je begeleiden met de borstvoeding  waarbij je moet denken aan bijvoorbeeld een juiste houding van moeder en baby. Uiteraard zijn er nog meer praktische tips maar mocht het toch nodig zijn dan aarzel ik niet om een lactatiedeskundige in te schakelen. Bij sommige zorgverzekeringen zit dit in het pakket. 

Als je om wat voor reden dan ook geen borstvoeding kan of wilt geven bestaat er natuurlijk kunstvoeding. Het voordeel van kunstvoeding is dat je partner ook een keer een flesje kan geven. Dit zorgt ervoor dat jij niet altijd bezig bent met het voeden van de baby. Waar ik veel waarde aan hecht bij het geven van kunstvoeding is huid-op-huid contact. Dit contact is namelijk heel belangrijk voor de hechting tussen ouders en kind. 

 

Natuurlijke kraamzorg

Wat steeds vaker voorkomt is de vraag naar natuurlijke zorg. Dit is echter een heel breed begrip waar ik mijn eigen invulling aan kan geven als jullie hier wensen over hebben.

Zo kan wollen kleding de baby helpen de temperatuur beter te reguleren. Daarom adviseer ik om voor de eerste weken een wollen mutsje, een wollen rompertje en een wollen dekentje aan te schaffen. 

Ook kun je ervoor kiezen om katoenen luiers en katoenen billendoekjes te gebruiken. Deze zijn dan herbruikbaar. Dit verkleint de kans op een allergische reactie en is bovendien goed voor het milieu. Daarnaast kun je katoenen billendoekjes, of eventueel watten, vochtig maken wat ook voor de baby prettig aanvoelt. 

Voor de kraamweek is het belangrijk om een kraampakket aan te schaffen. In dit kraampakket zitten alle verzorgingsproducten die nodig zijn voor moeder en baby rondom de geboorte. Dit kraampakket kun je bestellen via de zorgverzekeraar.

Voor diegenen die een voorkeur hebben voor natuurlijke kraamzorg is er een alternatief. Er bestaan kraampaketten met producten die duurzaam, eerlijk, gifvrij en biologisch afbreekbaar zijn. Denk hierbij aan biologisch katoen kraamverband, een Cordring in plaats van een plastic navelklem, 100% natuurlijke vloeibare zeep en Wolvlies.