KraaMama Geboortezorg

Vergoedingen

Kraamzorg valt in Nederland onder de basisverzekering. Dat betekent dat alle kosten voor de geïndiceerde kraamzorguren, inschrijving, intake en partusassistentie door de zorgverzekeraar worden vergoed, behalve de wettelijke eigen bijdrage. De wettelijke eigen bijdrage is € 4,80 per uur.

Als je aanvullend of extra aanvullend verzekerd bent, is de kans groot dat je deze eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk vergoed krijgt.

In het landelijk indicatieprotocol kraamzorg (LIK) is vastgelegd dat iedere kraamvrouw, die borstvoeding geeft, recht heeft op 49 uur kraamzorg en in geval van flesvoeding is dit 45 uur.
Op indicatie van de verloskundige kan er besloten worden om de zorg te verlengen.

Een ziekenhuisopname kan van invloed zijn op de duur van de kraamzorg. Borstvoeding 6 uur pér dag van de kraamzorg eraf en voor Kunstvoeding 5,5 uur pér dag van de kraamzorg eraf.

https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/kraampakket.aspx heeft voor jou de vergoedingen per verzekeraar op een rijtje gezet. Je kunt per verzekeraar de vergoeding voor kraamzorg bekijken, maar ook sorteren op prijs. Zo zie je direct welke zorgverzekeraar de beste vergoeding voor kraamzorg in dit jaar heeft.

Bij enkele verzekeraars is het zelfs mogelijk een vergoeding voor een lactatiedeskundige en een borstkolf gedeeltelijk vergoed te krijgen.